- Dobro došli - Welcome - Добро пожаловать - Accueil - Benvenuto - Bienvenida - Добредојдовте - Välkommen - Velkommen - Ласкаво просимо - Powitanie - Welkom - Bun venit - Boas vindas - Добре дошъл - 歓迎 - ברוך הבא - I mirëpritur -

Thursday, July 5, 2012

OBRAČUN KOD OK KORALA





Proljeće 1956
Jednog prohladnog maglovitog jutra oko osam sati, neko jako pokuca na naša vrata i ne čekajuć' da mati otvori uleti unutra. Bješe to teta Desa, naša komšinica; zadihana i vidno uzbudjena reče mojoj materi:
-Sestro draga! - opljačkali su "Narodnu banku" i sad ih je milicija opkolila u jednoj kući, - ne puštaj djecu van; ni za živu glavu, dok ih ne pohvataju.

Samo što to rečodnekud i ne tako daleko, odmah iza "Novih zgrada" reklo bi se, samo stotinjak metara udaljeno, začu se štektanje mitraljeza, automata; začu se obostrana paljba. Rat u sred grada?
Tročlana grupa pljačkaša bježeći gradom ispred policije zabarikadirala se u jednoj usamljenoj trospratnici, u "Mirka Višnjića" ulici; iza ulice "Rade Ličine", nedaleko od ekonomske škole. Bješe to starija kuća, sa dvorištem; malo izdvojena od ostalih i na osami. Usput; zarobiše nekog nesretnog dimnjačara; jer, zatekoše ga kako čisti dimnjak, zgrabiše za ramena, izguraše ispred sebe i postaviše da im služi kao živi štit.
Obračun bješe žestok, a drama se otegla skoro cjeli dan i sve je ličilo je na "Obračun kod O.K. Korala". Tek, kasno pred kraj dana; kasno popodne, sve se opet smirilo, a po nekim pričama koje su se kasnije prepričavale, svi su pobijeni, a da li je bilo povrijedjenih milicajaca i kako je dimnjačar završio; o tome se nije govorilo. Neki dobro informisani kažu da su bili tamo i da je narod posmatrao cjeli okršaj, te da lopovi nisu pucala na posmatrače.
Banda je bila drska, vrlo agresivna, a grupu su činila dva muškarca i jedna djevojka i svi između 25 i 30 godina. Nisu bili Banjalučani, a po kasnijim pričanjima uvjek dobro informisanih, došli su iz Slovenije, a ja sam im slike vidio sutradan u novinama.

Dva muškarca, ljepo obučena, sa mantilima i šeširima, potsjećali su na Bonne i Clyde. Jedan je sjedio na stolici, a u oči su upadale njegove karirane čarape i crne izglancane cipele. Slika mlade djevojke bila je izdvojena, a imala je dugu crnu kosu.

Eto i tako se Banjaluka "zabavljala" sredinom pedesetih, kad sam ja bio mali dečkić i još u školu nisam išao.





No comments:

Post a Comment